Disclosure: This article may contain affiliate links. When you purchase, we may earn a commission.

Top 20 Python Interview Questions With Answers for 1 to 2 Years Experienced

Hello guys, if you are preparing for Python developer interview and looking for common and frequently asked Python Interview Question then you have come to the right place. Earlier, I have shared best Python courses, books, and projects and today, I am going to share best Python Interview questions with answer to get you the Python developer job you always wanted. Understanding python is easy if you choose to. What is needed is more and more practice. In this article you will find the questions that are frequently asked during python interviews. You have to take your time and go through the questions with answers and you will be more than prepared as far as python interview is concerned. 


20 Python Interview Questions with Answers for 1 to 2 Years Experienced 

Here is a list of  top 20 python interview questions with answers for beginners and people with 1 to 2 years of experience. These questions focuses on Python basics and key python concepts like Python data types, data structure, Python modules, and your experience with running and debugging Python programs. 



1. Give two differences between list and tuples in python

Answer:
 

LIST

TUPLES

Lists are slower than tuples

Tuples are faster than list

Lists are mutable

Tuples are immutable


2. What are the advantages of using python?

Answer:

  • Interpreted language – it executes the code line by line and in case of an error occurring in any line, it stops.
  • Easy to use – it is a high-level programming language that is easy to use, read, write and learn.
  • Free and open source – can be used and distributed freely.
  • Portable
  • User-friendly data structures
  • High functionality with less coding

3. What are python namespaces? Name the types

Answer: as used in python, a namespace refers to the name which is assigned to each object in python. There are four types of namespace in python which are:

  • Built-in namespace
  • Enclosing namespaces
  • Global namespace
  • Local namespaces

4. Define and name the keywords in python

Answer: in python, keywords are reserved words that have special meaning. There are a total of 33 keywords in python:

And, Or, Not, If, Elif, Else, For, While, Break, As, Def, Lambda, Pass, Return, True, False, Try, With, Assert, Class, Continue, Del, Except, Finally, From, Global, Import, In, Is, None, Nonlocal, Raise & Yield

Top 20 Python Interview Questions With Answers
 

5. What are the common built-in data types in Python?

Answer: the following are some of the common built-in data types:

  • Sequence Type
  • None Type
  • Mapping Type
  • Numeric Type
  • Set Type
  • Callable Type
  • Modules

6. What are the advantages of modular programming in Python?

Answer:

  • Reusability – other parts of the application can reuse functions defined in a module.
  • Maintainability – modules are designed to enforce logical boundaries between different problem domains and they cannot impact each other.
  • Scoping – modules define a separate namespace which helps to avoid confusion between identifiers from other parts of a program.
  • Simplicity – working on a single modules can help you to focus on a relatively small portion of the problem at hand hence development is easier and chances of errors occurring are minimal.

7. What is Scope in Python?

Answer: a scope is a block of code where an object in Python remains relevant. All objects in Python function within a scope. Examples of scope are as follows:

  • Module-level scope
  • Outermost scope
  • Global scope
  • Local scope

8. What is lambda in Python?

Answer: Lambda is an anonymous function in Python, which can accept any number of arguments, but can only have a single expression.

9. What is Pythonpath?

Answer: A Pythonpath tells the Python interpreter to locate the module files that can be imported into the program. It includes the Python source library directory and source code directory.

10. Define Pass statement in Python?

Answer: A Pass statement in Python is used when we cannot decide what to do in our code, but we must type something for making syntactically correct.

11. What is Flask and what are the benefits of using it?

Answer: Flask is a web microframework for Python with Jinja2 and Werkzeug as its dependencies. As such, it has some notable advantages:

  • Flask has little to no dependencies on external libraries
  • Because there is a little external dependency to update and fewer security bugs, the web microframework is lightweight to use.
  • Features an inbuilt development server and a fast debugger.

12. Is indentation required in python?

Answer: Indentation is necessary for Python. It specifies a block of code. All code within loops, classes, functions, etc is specified within an indented block. It is usually done using four space characters. If your code is not indented necessarily, it will not execute accurately and will throw errors as well.

13. What are the built-in types of python?

Answer: built-in types in Python are as follows:

  • Integers
  • Floating-point
  • Complex numbers
  • Strings
  • Boolean
  • Built-in functions

14. What advantages do NumPy arrays offer over (nested) Python lists?

Answer:

  • Python’s lists are efficient general-purpose containers. They support (fairly) efficient insertion, deletion, appending, and concatenation, and Python’s list comprehensions make them easy to construct and manipulate.
  • They have certain limitations: they don’t support “vectorized” operations like elementwise addition and multiplication, and the fact that they can contain objects of differing types mean that Python must store type information for every element, and must execute type dispatching code when operating on each element.
  • NumPy is not just more efficient; it is also more convenient. You get a lot of vector and matrix operations for free, which sometimes allow one to avoid unnecessary work. And they are also efficiently implemented.
  • NumPy array is faster and you get a lot built in with NumPy, FFTs, convolutions, fast searching, basic statistics, linear algebra, histograms etc.

15. What is split used for?

Answer: The split() method is used to separate a given string in Python.

16. Does python support multiple inheritance?

Answer: Multiple inheritance means that a class can be derived from more than one parent classes. Python does support multiple inheritance, unlike Java.

17. Define encapsulation in Python?

Answer: Encapsulation means binding the code and the data together. A Python class in an example of encapsulation.

18. How do you do data abstraction in Python?

Answer: Data Abstraction is providing only the required details and hiding the implementation from the world. It can be achieved in Python by using interfaces and abstract classes.

19. Are function arguments passed by reference or by value?

Answer: All function arguments are passed by reference in Python: this means that if you pass a parameter to a function, the function gets a reference to that same object.

20. What is a Python generator?

Answer: A Python generator is a function that produces a sequence of items.

In a nutshell, the above listed questions are the right ones for you as you seek to pass your python interview that may be around the corner. You just have to compose yourself and keenly go through the questions over and over and you will find that they are just easy questions like any other. Your fate is now in your hands and you now have to take control.


Other Interview Questions you may like

Thanks for reading this article so far. If you find these Python Programming interview questions useful for your Interview preparation and learning then please share it with your friends and colleagues, online and offline, on social media, and on emails.

If you have any suggestions or feedback, please drop a note. If you also struggle to find an answer to any of the questions, drop a note too.

P.S. - If you are new to Cloud Computing  and want to learn about Cloud then I highly recommend you checking out these free Python online courses  on Udemy. It's a list of best online courses to learn about Python from scratch. 

No comments:

Post a Comment

Feel free to comment, ask questions if you have any doubt.