Disclosure: This article may contain affiliate links. When you purchase, we may earn a commission.

Top 15 HTML5 Interview Questions with Answers for 1 to 2 years Experienced

Hello guys, if you are preparing for web design or web development interview and looking for HTML 5 interview questions to revise key HTML 5 topics and concepts before interview then you have come to the right place. In the past, I have shared best HTML and CSS courses and in this article, I will share 15 common HTML 5 interview questions with answers for web design and web development interviews. You can use this list to quickly prepare for HTML 5 interviews. HTML is one of the three core technologies of the World Wide Web(WWW). It is the most essential part of a web application. Along with CSS and JavaScript, HTML is necessary to learn for web development. HTML is the easiest to learn and understand. 

While CSS and JavaScript take a considerable amount of time and effort, HTML is quite simple. But that does not mean web development interviews do not have questions related to HTML.

The fifth version of HTML came out with many new features. This version is known as HTML5, and it has an important part in interviews. Most of the people who go for web development interviews focus on CSS and JavaScript. HTML is mostly ignored.




15 HTML5 Interview Questions with Answers

In this article, we will list the top 15 HTML5 questions with answers that are common in interviews. You can use this list to quickly revise the key HTML5 concepts. 
 

1. What is HTML5?
Answer: HTML5 is the fifth and the last major version of Hypertext Markup Language, commonly known as HTML. This version was released in October 2014.
 

2. Name the browsers that support HTML5. Is HTML5 backward compatible with old browsers?
Answer: Browsers that support HTML5 are Google Chrome, Apple Safari, Opera, and Mozilla Firefox. Yes, HTML5 is designed to give as much compatibility as possible to the old browsers.
 

3. What are some of the features of HTML5?
Answer: Some of the features of HTML5 are:
a) Canvas
b) New semantic elements such as <header> and <footer>
c) Forms 2.0
d) Audio and Video
e) Drag and drop
f) Geolocation
g) WebSocket
 

4. Explain web forms 2.0.
Answer: Web Forms 2.0 is an extension of the form features of the earlier version. In the new version, elements and attributes are provided that offer a greater degree of semantic mark-up than HTML4.




5. What is HTML5 web storage? What are the types of web storage?
Answer: The web storage in HTML5 helps us storing data locally within the user's browser. There are two types of web storage - local and session.



6. Differentiate between local and session storage?
Answer: Both local and session storage are types of web storage. The local storage uses Windows.localStorage object stores data while session storage uses Windows.sessionStorage for the same. The local storage stores data with no expiration while in session storage, data will be lost if the window or browser tab is closed.
 

7. Explain canvas?
Answer: The <canvas> element of HTML5 allows us to draw easy and powerful graphics using JavaScript. We can draw graphs, photo compositions, and animations using canvas.

 
8. Explain the geolocation API in HTML5?
Answer: The Geolocation API allows users to share their physical locations with selected websites.

9. How can we create a geolocation object?
Answer: let geolocation = navigator.geolocation



10. When to use the "required" attribute?
Answer: The "require" attribute is used when input control is required to have some value. That input control can be left empty.
 

11. What are some differences between HTML and HTML5?
Answer: Some differences between HTML and HTML5 are:

a) HTML5 supports high-level audio and video while HTML doesn't.
b) HTML5 supports drag and drop while HTML doesn't.
c) HTML5 supports vector graphics. To use vector graphics in HTML, we need to use third-party libraries.
d) HTML5 is more mobile-friendly than HTML.
 

12. Name some of the new form input types introduced in HTML5.
Answer: Placeholder, Search, Number, Email, Time, Date, Week, Month, Color, and Range.


13. Name a few useful APIs in HTML5.
Answer:  Here is a list of useful HTML 5 APIs:
  • History API, 
  • Media API, 
  • Data transfer API, 
  • Command API, 
  • and Application cache API.

Top 15 HTML5 questions for interview Questions with Answers
 
 

14. Differentiate between SVG and Canvas.
Answer:
a) SVG is vector-based while canvas is raster-based.
b) SVG is object model-based while canvas is pixel-based.
c) SVG has better scalability than canvas.
d) Canvas is suitable for game graphics, while SVG is not suitable for game graphics.
e) SVG is independent of resolution while canvas entirely depends on it.
 

15.  Can you name the structure elements of HTML5.
Answer:

a) <header>
b) <nav>
c) <footer>
d) <section>
e) <article>
f) <asid>


That's all about the frequently asked HTML 5 Interview questions for beginners. Suppose you are going for a web developer interview or have a telephonic interview coming up. In that case, you should prepare these questions, they are not many, and you can quickly revise important concepts as part of these questions. 

If you have any other HTML 5 questions that were asked to you recently or a question you cannot answer during interviews, please share with us. 

As I said, during web development interviews, a considerable number of questions can originate from HTML. This article has just listed the most commonly asked HTML5 questions, but there are many more to prepare. I am thinking of keeping this list up-to-date and adding more recent HTML 5 questions for beginners and experienced web developers to make this list even more helpful.

Other Interview Question Articles You may like to explore

In case of any queries, you can drop them down in the comments and let someone else answer them; you can have a discussion too.

P. S. - If you are new to JavaScript world and want to learn JavaScript in depth then I also suggest you to join a comprehensive Java course which covers both JavaScript essentials and advanced ES6 to ES8 concepts. If you need recommends you can checkout these 14 Best JavaScript courses to choose the one you like.  

No comments:

Post a Comment

Feel free to comment, ask questions if you have any doubt.