Thursday, February 4, 2021

Top 15 Microservices Interview Questions with Answers for Java Developers

Hello guys,  if you are preparing for Java interviews then preparing for Microservice architecture is a good decision but there are not many places where you can find Microservice interview questions, so I thought to share some common Microservices questions from Java interviews. If you are a regular reader then you may know that I have been sharing spring interview questions regularly like I shared spring boot questions last year and this year, I have shared spring cloud questions and spring data jpa questions so far. You can use those articles to prepare well for any Java and Spring boot interviews, but I also suggest spending some time learning core spring concepts as those are very important.

Anyway, let's come back to Microservice architecture now.   If you have been following software trends that you know that usage of Microservices has increased tremendously in recent times. One of the main reasons for that is Cloud computing as a Microservice-based application fits nicely into cloud platforms.

It's also much easier to deploy and scale using tools like Docker and Kubernetes. It also reduces deployment risk because you deploy small components instead of whole applications but the biggest advantage is easy and risk-free change, which is key for agile. The job market is full of microservices related opportunities. But microservices is a tough concept. It is quite tough to understand the concept of Microservice architecture.

Interviews, especially related to server-side development, always have questions related to microservices. In this article, we will list the top 15 questions related to microservices that are commonly asked in interviews.

By the way, if you haven't done any Microservice development then I highly recommend you to join a hands-on course like Master Microservices with Spring Boot and Spring Cloud by Java architect Ranga Kranam on Udemy. It's a great course to learn Microservices for Java developers. 




15 Common Microservice Interview Questions with Answers

Here is a list of some of the frequently asked Microservice questions from Java and Spring Boot interviews. You can use these questions to quickly review important Microservice concepts before interviews. 

The list includes questions on Microservice architecture, pros, and cons of Microservice architecture, Microservices vs Monolith architecture, and essential frameworks and tools required for Microservice development in Java,  like Spring Boot, Spring Cloud, Docker, and Kubernetes.  


1. What does "Microservices" mean? Explain the term Microservices?
Answer: Microservices is a Systems Development Life Cycle (SDLC) approach in which huge applications are built as a collection of small functional modules. These modules are deployed independently. They are scalable and can communicate with each other over standard protocols.

2. What are the advantages of using Microservices?
Answer: If you have been doing software development then you know that Microservices is the future, the biggest advantage of Microservices is that it fits nicely in cloud infrastructure. By using containers like Docker it's easy to deploy and scale and it also makes the development easier. 

Here are some key advantages of using Microservice architecture:
  • They can be deployed independently.
  • They are fault isolated.
  • They are technologically diverse.
  • Deployment time is less.

3. Name the main components of Microservices?.
Answer: Containers, cloud infrastructure, API gateway, Service delivery, IaC, and Service bus.


4. How is Microservice architecture different from Monolithic architecture?
Answer: Monolithic architecture is tightly coupled (mostly) while microservice architecture is loosely coupled. Microservices focuses on products while monolithic architecture focuses on the whole project. Moreover, service startups are faster in the microservice architecture. 

If you want to learn more about Microservice architecture, I highly recommend An Introduction to Microservice Principles and Concepts course on Educative. This is a text-based interactive course that allows you to run code on a browser. 

Top 15 Microservices Interview Questions with Answers for Java Developers





5. What is the meaning of RESTful?
Answer: RESTful means Representational State Transfer web services. It's based on HTTP protocol and has been the backbone of modern web development which is highly based upon APIs. 


6. What is the meaning of OAuth? And why is it used?
Answer: OAuth means open authorization protocol. OAuth is used to access the client applications on HTTP for third-party providers Facebook, GitHub, etc. On Java world, Spring Security supports OAuth 2.0 which you can use to secure your application. If you want to learn more about OAuth and Spring Security I suggest you join OAuth 2.0 in the Spring Boot Applications course on Udemy. It's a great course to learn OAuth 2 in depth. 


7. What are some challenges faced while using Microservices?
Answer: Here are some challenges faced on building application on Microservices architecture:
a) Being a distributed system, microservice architecture is a heavily involved model.
b) Microservices always need to communicate with each other because they always rely on each other.
c) There are always operation overheads.


8. What is the use of containers in Microservices?
Answer: Containers are used to manage microservice-based applications. They are easy and effective. Containers also help effectively in deploying and developing individually. The biggest advantages of containers are that they are easy to scale. 

You can easily scale your Microservices using tools like Kubernetes which can manage containers at scale. Containers also make deployment uniform, for example, you can deploy a Microservice written in Java or any other programming languages in the same way. 


9. Explain end to end Microservices testing?
Answer: End-to-end microservices testing is a technique in which the entire flow of the application is tested using a business transaction. Such kind of testing covers the gaps left during other testing techniques such as unit and integration testing.


10. In what kind of application we should use microservices?
Answer: Microservices should be used in applications like web, desktop, mobile devices, Smart TVs, etc.

11. What is Docker used for?
Answer: Docker provides a container environment that is used to host applications. It provides a static background for the app to run. Thus, preventing deployment issues. If you want to learn more about Docker and Kubernetes then I highly recommend you to join Docker & Kubernetes: The Practical Guide course by Maximillian Schwarzmuller on Udemy. 

Docker and Microservice interview questions




12. What is a "Client certificate"?
Answer: It is a digital certificate. It is used by client systems to make authenticated requests to any remote server. It is highly useful in mutual authentication designs as it provides strong assurances of a requester's identity.

13. How do independent Microservices communicate with each other?
Answer: Microservices can communicate with others through WebSockets for streaming, HTTP for request-response, or brokers.

14. What are some common Microservices design principles?
Microservices architecture is a better way of implementing Service-oriented architecture and following design principles are key for implementing Microservices applications
  • High Cohesion
  • Autonomous
  • Business Domain Centric
  • Resilence
  • Observable
  • Automation
If you want to learn more, I highly recommend you to check out the Microservices Architecture course by Rag Dhiman on Pluralsight. 

Microservice design principles



15. Give the major difference between Cohesion and Coupling?
Answer: Coupling is the relationship between two modules while cohesion is the relationship between two or more parts within a module.

16. What are the disadvantages of using microservices?
Answer: While Microservices goes hand-in-hand with modern Cloud infrastructure and they are easy to scale, it all comes with a cost of complexity. 

Here are some of the notable disadvantages of Microservice architecture
  • As a whole, microservices architecture is complicated.
  • There is less control over third-party apps.
  • Overall end-to-end testing is tough.
  • Challenges while deployment.
  • Accurate pre-planning is required.
Though the advantages offered by Microservices in a Cloud Computing environment outweigh these disadvantages, and it's now becoming a standard way to develop a cloud-native software application. 

That's all about frequently asked Microservice interview questions for Java developers. Microservices are tough to understand. But it is worth learning microservices because there is a huge market for the same. In this article, we listed the top 15 questions related to microservices that will help you in interviews.


Other Java and Spring articles you may like
  • 5 courses to learn Spring Boot and Spring Cloud ( courses)
  • 20 Spring Boot Interview Questions for Java Programmers (questions)
  • Top 5 Books and Courses to learn RESTful Web Service (books)
  • 10 Tips to become a better Java developer (tips)
  • 5 Spring Boot Annotations for full-stack Java developers (tutorial)
  • 5 Courses to learn Spring Cloud and Microservices (courses)
  • 10 Spring MVC annotations Java developers should learn (annotations)
  • 10 Tools Java Developers use in their day-to-day life (tools)
  • 5 Spring Boot Features Every Java Developer Should Know (features)
  • 5 Course to Master Spring Boot online (courses)
  • 10 Things Java Developer should learn (goals)
  • 10 Courses to learn Spring Security with OAuth 2 (courses)
  • 3 ways to change Tomcat port in Spring Boot (tutorial)
  • Top 5 Courses to learn Microservices in Java? (courses)
  • 10 Advanced Spring Boot Courses for Java Programmers (courses)
  • 3 Best Practices Java Programmers can learn from Spring (best practices)

Thanks for reading this article so far. If you found these Microservices interview questions and answers useful then please share them with your colleagues and friends. If you have any questions or feedback then please drop a note. 

P. S. - If you want to learn about Spring Data and JPA then I highly recommend you to join Master Microservices with Spring Boot and Spring Cloud course by In28Minutes on Udemy. It's one of the best courses to learn Microservices for Java and Spring Boot developers. 

No comments:

Post a Comment

Feel free to comment, ask questions if you have any doubt.