Top 18 CSS Interview Questions and Answers for Beginners and 1 to 2 years experienced

CSS is one of the three core technologies of the World Wide Web(WWW). A website is incomplete without CSS. The first feature of a website noted by the visitors is its presentation. It does not matter how excellent the behind-the-scenes of a website are, if the client-side view is not appealing, the website is almost a failure. Thus, CSS is as important as JavaScript.

A web development job interview is incomplete without CSS questions. Even, there is a job market for CSS professionals. CSS can be tricky. Initially, it seems simple and easily understandable. But you advance through various concepts, you will find it is quite complicated and complex.


18 CSS Interview Questions with Answers for Web Developers


In this article, we will list the top 8 questions related to CSS.

1. What is CSS and why do we use it?
Answer: CSS stands for Cascading Style Sheets. It is used to format and describe the look of a document written in a markup language such as HTML. CSS, along with HTML and JavaScript is used to create user interfaces of web applications.

2. What are the three ways of adding CSS to a document?
Answer: Three ways of adding CSS are:
a) Internal CSS
b) External CSS
c) Inline CSS

3. How to link an external CSS file into an HTML document?
Answer: To link an external CSS file into an HTML document, we have to use the <link> tag. Inside the <link> tag, we have to add three attributes - rel, type, and href. The href attribute has the name of the external CSS file.

4. What is the major difference between inline and internal CSS?
Answer: Inline CSS is used to apply CSS on a single element while internal CSS is used to apply CSS on a whole single HTML page.

5. What is the use of CSS selectors? Name a few CSS selectors.
Answer: CSS selectors are used for selecting or finding elements in an HTML document. Some CSS selectors are:

a) Element selector
b) Class selector
c) Id selector
d) Universal selector

6. What is the meaning of "Responsive web design"?
Answer: Responsive web designing is a way of designing and developing web pages according to the conditions and user activities such as the size of the screen and portability of different devices.
 
Top 18 CSS Interview Questions and Answers for Beginners and 1 to 2 years experienced

 

7. What is the difference between margin and padding in CSS?
Answer: Both of them are CSS properties. Margin is used to create space around elements while padding is used to create space around an element's content and inside its border.


8. Can you name all the positions available in CSS?
Answer:
a) Static
b) Fixed
c) Absolute
d) Relative

9. What is the difference between inline and block elements in CSS?
Answer: Inline elements do not have width and height to set while it is possible in block elements. Moreover, inline elements do not have line breaks while block elements have.
 

10. What is the universal selector used for?
Answer: The universal selector is used to select all the elements of a document. It is represented by an asterisk (*) symbol.


11. Give the advantages of using external CSS?
Answer: The external CSS file can be reused. We can control the CSS of multiple files using only a single file. Moreover, external CSS is useful in complex situations.

12. What is the name of the major versions of CSS?
Answer: CSS1, CSS2, CSS2.1, CSS3, and CSS4.


13. What is Bootstrap?
Answer: Bootstrap is the most popular and commonly used CSS framework. It is used for developing responsive and mobile-friendly web applications.
 

14. What is the use of overflow property?
Answer: The overflow property is used to specify what should happen if content starts overflowing an element's box.

15. Explain pseudo-elements.
Answer: The pseudo-elements in CSS are added to a selector so that we can add the styles to a specific part of that element.

16. What is difference between visibility: hidden and display:none?
Even though both are used to hide an element there is a subtle difference between them. In case of Visibility:hindden, element is not visible but takes up its original space but in case of Display:None, the element is hidden and takes up no space, as it was never there. In the case of hidden, the element is not visible but takes up its original space, while in the case of display: none, the element is hidden and takes no space.  


17, How do you clear a floated element?
A floated element is taken out of the document float. you can call clear:both to clear it

18. What is a sprite? How it is used to do animation in CSS? benefit?
sprite is an image with multiple frames, its used mostly in game development and for animations. 
Using CSS positioning you can show and hide different frames of sprite, effectively creating animation
sprite reduces the number of http requests thus reducing the load time of a parge and take less bandwidth

So these were the most commonly asked CSS questions in an interview. As CSS is very wide, questions can be asked from anywhere. But we tried to list the most commonly asked questions.



No comments:

Post a Comment

Feel free to comment, ask questions if you have any doubt.