Disclosure: This article may contain affiliate links. When you purchase, we may earn a commission.

Top 20 DevOps Interview Questions with Answers

Hello guys, if you are preparing for DevOps Engineer job interview or a Developer interview then preparing DevOps questions is quite important. I have seen a couple of DevOps related questions on Java developer interview in last a couple of years. Interviewers are now expecting you to become familiar with Cloud, DevOps and essential DevOps tools like Docker, Kubernetes, Ansible, Terraform tec. If you have been moving around looking for a way which will help you pass your DevOps interview that is around the corner, you have come to the right place at the right time. 

In the past, I have shared many DevOps resources like this DevOps RoadMapbest DevOps Courses, and DevOps books and in this article, I will share the frequently asked DevOps Interview Questions and their Answers. 

All the commonly asked questions with answers that you need to know pertaining DevOps interview are right here. Just take your time and read all of them and life will never be the same again because you will pass highly. The top 20 DevOps interview questions with answers are as follows:




20 DevOps Interview Questions With Answers

Without wasting anymore of your time, here is my list of DevOps Questions for Interviews. These DevOps questions are not only useful for DevOps Engineers but also for Developers as DevOps related questions are increasingly becoming common on even Java developer interviews. Knowing essential DevOps Concepts and tools will also keep you ahead of your competition and help you in becoming a more competent and all-round developer which every company love. 


1. Which are some of the most popular DevOps tools?
Answer: The most popular DevOps tools include:

  • Selenium
  • Puppet
  • Chef
  • Git
  • Jenkins
  • Ansible
  • Docker


2. What is Automation Testing?
Answer: Test automation or manual testing Automation is the process of automating a manual procedure in order to test an application or system. Automation testing entails the use of independent testing tools that allow you to develop test scripts that can be run repeatedly without the need for human interaction.


3. What are the benefits of Automation Testing?
Answer: Some of the advantages of Automation Testing are:

  • Helps to save money and time.
  • Unattended execution can be easily done.
  • Huge test matrices can be easily tested.
  • Parallel execution is enabled.
  • Reduced human-generated errors, which results in improved accuracy.
  • Repeated test tasks execution is supported.


4. What are the advantages of DevOps?
Answer: Apart from improved software development and delivery, following are the key benefits of DevOps:

  • Technical benefits:
  • Continuous software delivery
  • Less complex problems to fix
  • Faster resolution of problems
  • Business benefits:
  • Faster delivery of features
  • More stable operating environments
  • More time available to add value (rather than fix/maintain)  

Top 20 DevOps Interview Questions With Answers

 

5. What are a few prerequisites that are useful for DevOps implementation?
Answer: Pre-requisites includes:

  • Commitment at the senior level in the organization.
  • Need for change to be communicated across the organization.
  • Version control software.
  • Automated tools for compliance to process.
  • Automated Testing
  • Automated Deployment


6. What are the key components of DevOps?
Answer: Key components include:

  • Continuous Integration
  • Continuous Testing
  • Continuous Delivery
  • Continuous Monitoring


7. What is Continuous Delivery?
Answer: Continuous Delivery is an extension of Continuous Integration which primarily helps to get the features that the developers are developing out to the end-users as soon as possible. During this process, it goes through various stages of QA, Staging, etc., and then for delivery to the PRODUCTION system.


8. What is the role of AWS in DevOps?
Answer: AWS has the following role in DevOps:

  • Flexible services - Provides ready-to-use, flexible services without the need to install or set up the software.
  • Built for scale - You can manage a single instance or scale to thousands using AWS services.
  • Automation - AWS lets you automate tasks and processes, giving you more time to innovate
  • Secure - Using AWS Identity and Access Management (IAM), you can set user permissions and policies.
  • Large partner ecosystem - AWS supports a large ecosystem of partners that integrate with and extend AWS services.


9. What are the three important DevOps KPIs?
Answer: The three important KPIs are as follows:

  • Meantime to failure recovery - This is the average time taken to recover from a failure.
  • Deployment frequency - The frequency in which the deployment occurs.
  • Percentage of failed deployments - The number of times the deployment fails.


10. What are the prerequisites for the implementation of DevOps?
Answer: Followings are the useful prerequisites for the implementation of DevOps –

  • Proper communication across the team
  • Commitment at the senior level
  • Version Control Software
  • Automated testing
  • Automated tools for compliance
  • Automated deployment


11. What is the role of configuration management in DevOps?
Answer: In software development, configuration management recapitulates the necessary items that are required for a successful project completion. Since DevOps spans across both development and operations faces of software creation, it requires a comprehensive configuration management plan to support it.


12. What is VCS?
Answer: Version control systems are a kind of software tool which reports the changes in the code and integrates these changes with the existing code.


13. What are the types of Version Control Systems?
Answer: the three types of Version control systems are:

  • Local Version Control Systems
  • Centralized Version Control Systems
  • Distributed Version Control Systems


14. What are the benefits of Continuous Integration?
Answer: The major benefits of Continuous Integration are as follows:

  • Faster development cycles
  • Smarter risk mitigation
  • Stable codes
  • Team Communication
  • Reduced Overhead
  • Flexibility
  • Consistency of Build Process


15. What are some of the top Jenkins Plugins?
Answer:

  • Dashboard view plugin
  • Performance plugin
  • Kubernetes plugin
  • Amazon ECS Container Service
  • Git plugin
  • Monitoring plugin


16. What is Continuous Testing?
Answer: Continuous Testing is defined as a process of executing automated tests as part of the software delivery lifecycle to obtain feedback on business risks associated with the software release. The objective of continuous testing is to test early and test often to prevent the problems from progressing to the next stage of the SDLC.


17. What are the benefits of continuous testing?
Answer:

  • Mitigates business risks.
  • Improves code quality.
  • Agile and reliable process.
  • Provides test environment access with service virtualization.
  • Maintains consistency through the same configuration for all the tests.


18. What are the different phases in DevOps?
Answer:

  • Plan - Initially, there should be a plan for the type of application that needs to be developed. Getting a rough picture of the development process is always a good idea.
  • Code - The application is coded as per the end-user requirements.
  • Build - Build the application by integrating various codes formed in the previous steps.
  • Test - This is the most crucial step of the application development. Test the application and rebuild, if necessary.
  • Integrate - Multiple codes from different programmers are integrated into one.
  • Deploy - Code is deployed into a cloud environment for further usage. It is ensured that any new changes do not affect the functioning of a high traffic website.
  • Operate - Operations are performed on the code if required.
  • Monitor - Application performance is monitored. Changes are made to meet the end-user requirements.


19. What is the role of AWS in DevOps?
Answer:

  • Flexible services - Provides ready-to-use, flexible services without the need to install or set up the software.
  • Built for scale - You can manage a single instance or scale to thousands using AWS services.
  • Automation - AWS lets you automate tasks and processes, giving you more time to innovate
  • Secure - Using AWS Identity and Access Management (IAM), you can set user permissions and policies.
  • Large partner ecosystem - AWS supports a large ecosystem of partners that integrate with and extend AWS services.


20. What are the success factors for Continuous Integration?
Answer:

  • Maintain a code repository
  • Automate the build
  • Make the build self-testing
  • Everyone commits to the baseline every day
  • Every commit (to baseline) should be built
  • Keep the build fast
  • Test in a clone of the production environment
  • Make it easy to get the latest deliverables
  • Everyone can see the results of the latest build
  • Automate deployment


In conclusion, I can gladly say that you now have what you want so that you can pass your DevOps interview without any struggle. All you have to do at this particular time is to make sure that the questions with answers mentioned above are at your fingertips. If you do just that, you will have an easy time during your interview and you will surely like it. Wish you the best of luck.


No comments:

Post a Comment

Feel free to comment, ask questions if you have any doubt.